skola-utgifter

Precis när semestrarna är slut är det dags för nästa pengatjuv för många hushåll. Vi talar då givetvis om skolstarten. Oberoende av barnens ålder, är det en hel del utgifter som nästan automatiskt dyker upp. Det handlar såväl om kläder, skor, cykelhjälmar och väskor som mer eller mindre obligatorisk utrustning i form av miniräknare och dator.

För att skolstarten inte ska ge dig en tom plånbok kan du använda dig av ett par tips. De är enkla att följa och de handlar egentligen om sunt förnuft. Det kan dock ta lite tid i anspråk att följa tipsen och det är något du måste vara beredd på.

Tips 1 – vad behövs?

Vissa utgifter kan komma som en komplett överraskning, till exempel kostnaden för en utflykt som skolan ska göra, men de flesta utgifter går att förutspå. Det är klokt att göra en inventering av vad som verkligen behövs, och att göra den tidigt. Ju tidigare du har koll på vad du behöver köpa inför hösten, desto mer tid har du att exempelvis köpa på rea, köpa begagnat, med mera.

Tips 2 – jämför priser

När du vet vad du behöver ordna med, se till att du betalar så lite som möjligt för sakerna. För en miniräknare för gymnasiet finns många hundralappar att spara, detsamma gäller för en dator, och du har flera smarta jämförelsesajter på nätet att använda för snabba och enkla jämförelser. Just nätet är också en utmärkt plats för att köpa det du behöver.

För kläder, skor och liknande är det inte lika lätt att göra jämförelser via automatiska tjänster, utan du får göra lite detektivarbete på egen hand.

Tips 3 – sälj!

Du har förmodligen ganska betydande värden bundna i kläder, skor och annat som bara ligger hemma. Genom att sälja det som ändå inte används kan du få in en del pengar att använda för nya inköp. Kan du inte sälja sakerna kan du kanske byta dem på de bytardagar som dagis, skolor och kyrkor anordnar.

Tips 4 – allt behöver inte finnas dag 1

Det är lätt hänt att man känner att allting måste vara ordnat inför den första skoldagen eller den första dagen på dagis. Så är givetvis inte fallet. Till exempel behövs förmodligen inte nya regnkläder förrän minst ett par veckor in på terminen.

Ansök om ett räntefritt lån

Skulle pengarna ändå inte räcka till för de utgifter som är förknippade med skolstarten finns alltid alternativet att låna. Ett alternativ är då att välja ett räntefritt lån.

Tyvärr är det inte så vanligt med smslåneföretag som erbjuder räntefria lån utan UC. Långivarna vill nämligen ha den lilla extra säkerheten som en kreditupplysning från Upplysningscentralen kan ge vid utlåning utan krav på ränta. Det finns emellertid undantag till grundregeln och om du har behov av att låna, och gärna ser att UC inte blandas in, kan du med fördel leta lite extra noggrant när du väljer långivare.