För den som inte är så insatt kan terminologin och begreppen kring lån vara såväl obekanta som förvirrande. Det är viktigt att veta vad olika termer har för innebörd för att kunna ta ett bra beslut och inte bli vilseledd i lånedjungeln. Därför har vi satt samman en liten ordlista med de vanligaste begreppen som du kan stöta på när du jämför och ansöker om lån.

Kvinna läser ordlista över begrepp inom lån

Amortering
Betyder för de flesta en avbetalning på en skuld som oftast sker månadsvis. Det finns dock undantag, exempelvis kan man ha en vanlig låneperiod men man väljer i stället att betala hela summan vid ett angivet datum, oftast vid slutet av perioden.

Autogiro
Autogiro innebär att du tillåter en leverantör eller långivare att automatiskt dra pengar från något av dina bankkonton. Det är en vanlig metod för att betala återkommande räkningar eftersom leverantören då slipper skicka en pappersfaktura, som annars kan vara belagd med en aviavgift. Det är också bra för miljön med autogiro och du missar aldrig en betalning.

Aviavgift
En avgift tas ofta i samband med att en långivare skapar en avi för betalning. Den kan vara på papper eller som e-faktura. Aviavgiften täcker den kostnad som leverantören eller långivaren har för att skapa och hantera aviseringen till dig.

Betalningsanmärkningar
Innebär att man registreras hos kreditupplysningsföretagen när man inte kunnat sköta sina åtaganden, exempelvis i samband med köp och avbetalningar. En betalningsanmärkning utfärdas inte av Kronofogdemyndigheten som många tror men stannar kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år.
Läs mer

Borgen
Kallas den förpliktelse som någon gör när det gäller att stå för de betalningar som en låntagare av en eller annan anledning inte kan fullfölja. Borgenär kallas däremot någon som lånar ut pengar.

Dröjsmålsränta
En långivare eller leverantör har en sista betalningsdag på sina räkningar/fakturor till dig. Betalar du inte i tid har utfärdaren rätt att ta ut en dröjsmålsränta. Det är en ersättning till utfärdaren då pengarna inte har inkommit till kontot på avsedd tid. Dröjsmålsräntan räknas ofta med en procentsats mot referensräntan.

Effektiv ränta
Effektiv ränta är ett mått på den totala räntan i procent över en årsperiod, inkluderat alla avgifter. Här läggs alltså uppläggningskostnader, aviavgifter och nominell ränta ihop. Effektiv ränta är ett mått på lånets verkliga totala kostnad och gör det möjligt att jämföra olika lån.

Gäldenär
Är den som har en skuld.

Kontokredit
En kontokredit fungerar som ett kreditkort, men utan det fysiska kortet. Du beviljas en viss kreditgräns och kan sedan nyttja så mycket eller lite du vill. Oftast är återbetalningen flexibel och du betalar endast ränta på det belopp som använts. På denna kredit kan det även tillkomma aviavgifter, limitavgifter och uppläggningsavgifter.

Kreditbedömning
Görs av långivaren innan ditt lån kan beviljas och är en undersökning om din eller ditt företags förmåga att betala räntor och amorteringar.

Kreditupplysning
Är information som kreditupplysningsföretag kan köpa, rörandes någons (en person eller företag)ekonomi.
Läs mer

Kreditvärdighet
Upplyser om en persons eller ett företags ekonomiska förmåga, exempelvis gällandes betalning av räkningar i tid och betalningsanmärkningar.

Lånekalkyl
En lånekalkyl är en beräkning på det lånebelopp du tänkt låna, avbetalningstid, din månadskostnad och de räntor och avgifter som gäller för lånet.

Låneskydd
Är namnet på en försäkring som man som låntagare kan teckna om man av en eller annan anledning inte skulle kunna sköta sina åtaganden vad gäller lån. Dessa anledningar kan vara att du blir arbetslös eller så sjuk att du inte kan arbeta och därför inte ha medel att betala räntor och amorteringar.

Nominell ränta
Den nominella räntan visar den procent du har blivit erbjuden för lånebeloppet på en årlig basis. Här undantas alltså alla övriga avgifter som eventuellt tillkommer.

Påminnelseavgift
Kan läggas till skulden om du som låntagare inte kunnat göra din betalning i tid.

Privatlån
Även kallat blancolån, är ett lån som tas utan säkerhet i form av exempelvis fastigheter eller annan fysisk egendom.

Ränteskillnadsersättning
Kan en långivare begära av en låntagare om vederbörande betalat igen lånesumman innan låneperioden är slut. Även om långivaren fått tillbaka sina pengar så har han eller hon även rätt till den summa som räntan för hela perioden motsvarar.

Skuldebrev
Skuldebrev är det dokument, på papper eller digitalt, som du måste skriva under för att få ett lån. Detta är överenskommelsen mellan låntagare och långivaren och är grunden till att ditt lån betalas ut. Det är villkoren i skuldebrevet som gäller för ditt lån. Du bör noga gå igenom villkoren och även det finstilta innan du signerar.

Snabblån
Kallas korta krediter på, oftast, mindre summor pengar.

Smslån
Är ett annat ord för snabblån, termen smslån uppstod när det kom fram att många snabblån sköttes via mobiltelefon.
Läs mer om smslån och snabblån samt skillnaderna kring dessa hos Sverigekredit.

UC
Är en förkortning för Upplysningscentralen som ägs gemensamt av Sveriges större banker.

Uppläggningsavgift
Är som ordet antyder, en avgift för uppläggningen, det vill säga den administrativa delen av lånet. Inte sällan tillkommer dessa och/eller andra avgifter i samband med andra erbjudanden, exempelvis räntefria lån.

Ångerfrist
Ångerfrist är den tid du som konsument har rätt att ångra dig. Den är fastställd i lag när det gäller köp. Ångerfristen börjar den dag som du skriver på skuldebrevet, eller blir försedd av leverantören med lånevillkor.

Ångerrätt
Du som konsument har en ångerrätt, vilket innebär att du kan ångra dig när du ingått ett avtal. Under ångerfristens tid kan du ångra ditt ingångna avtal. Detta gäller även lån, undantaget bolån. Om du vill ångra ditt lån meddelar du långivaren detta, antingen per telefon eller skriftligt. Tänk på att det är bra att du ska kunna visa att du gjort detta inom ångerfristen varför det är bra om du på något sätt får en bekräftelse. Du behöver inte uppge något skäl för att du ångrar ditt köp/avtal.