För den oinvigde så kan terminologin och begreppen när det gäller lån vara dels kanske obekant och kanske till och med förvirrande. Därför har vi satt samman en liten ordlista med de vanligaste begreppen som du stöter på när du söker information om lån.

begrepp

Amortering
Betyder för de flesta en avbetalning på en skuld som oftast sker månadsvis. Det finns dock undantag, exempelvis kan man ha en vanlig låneperiod men man väljer i stället att betala hela summan vid ett angivet datum, oftast vid slutet av perioden.

Betalningsanmärkningar
Innebär att man registreras hos kreditupplysningsföretagen när man inte kunnat sköta sina åtaganden, exempelvis i samband med köp och avbetalningar. En betalningsanmärkning utfärdas inte av Kronofogdemyndigheten som många tror men stannar kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år.
Läs mer

Borgen
Kallas den förpliktelse som någon gör när det gäller att stå för de betalningar som en låntagare av en eller annan anledning inte kan fullfölja. Borgenär kallas däremot någon som lånar ut pengar.

Gäldenär
Är den som har en skuld.

Kreditbedömning
Görs av långivaren innan ditt lån kan beviljas och är en undersökning om din eller ditt företags förmåga att betala räntor och amorteringar.

Kreditupplysning
Är information som kreditupplysningsföretag kan köpa, rörandes någons (en person eller företag)ekonomi.
Läs mer

Kreditvärdighet
Upplyser om en persons eller ett företags ekonomiska förmåga, exempelvis gällandes betalning av räkningar i tid och betalningsanmärkningar.

Låneskydd
Är namnet på en försäkring som man som låntagare kan teckna om man av en eller annan anledning inte skulle kunna sköta sina åtaganden vad gäller lån. Dessa anledningar kan vara att du blir arbetslös eller så sjuk att du inte kan arbeta och därför inte ha medel att betala räntor och amorteringar.

Påminnelseavgift
Kan läggas till skulden om du som låntagare inte kunnat göra din betalning i tid.

Privatlån
Även kallat blancolån, är ett lån som tas utan säkerhet i form av exempelvis fastigheter eller annan fysisk egendom.

Ränteskillnadsersättning
Kan en långivare begära av en låntagare om vederbörande betalat igen lånesumman innan låneperioden är slut. Även om långivaren fått tillbaka sina pengar så har han eller hon även rätt till den summa som räntan för hela perioden motsvarar.

Snabblån
Kallas korta krediter på, oftast, mindre summor pengar.

Smslån
Är ett annat ord för snabblån, termen smslån uppstod när det kom fram att många snabblån sköttes via mobiltelefon.
Läs mer om smslån och snabblån samt skillnaderna kring dessa hos Sverigekredit.

UC
Är en förkortning för Upplysningscentralen som ägs gemensamt av Sveriges större banker.

Uppläggningsavgift
Är som ordet antyder, en avgift för uppläggningen, det vill säga den administrativa delen av lånet. Inte sällan tillkommer dessa och/eller andra avgifter i samband med andra erbjudanden, exempelvis räntefria lån.