Betalningsanmärkningar är något som de flesta är mycket noga med att undvika. Dels för att det kan kännas pinsamt för en själv och i omgivningens ögon och dels för att det kan försvåra för en när det gäller framtida lån, möjligheter till att få hyra lägenhet och till och med när det gäller att få telefonabonnemang.

Kvinna räknar på betalningsanmärkningar

Kort sagt handlar betalningsanmärkningar om att du som låntagare eller konsument, av en eller annan anledning inte klarat av att sköta dina ekonomiska åtaganden. Det kan handla om att du inte skött dina avbetalningar på lån, det kan handla om att du inte stått för kostnaden för dina abonnemang, oavsett vad så kan det komplicera för dig i andra sammanhang, något man så långt det är möjligt bör undvika.

Om det trots allt skulle vara så att man dragit på sig betalningsanmärkningar, hur går man i så fall till väga? Kan man överhuvudtaget få lån? Ska gamla misstag få påverka ens möjligheter att få lägenhet och att skaffa ny telefon? Vad är reglerna när det gäller smslån och betalningsanmärkningar?

Svaren på dessa frågor och många andra hittar du här på smslånutanuc.se. Det finns möjligheter att få lån även om man varit oförsiktig eller haft otur med det ekonomiska. Dock är det viktigt att man är försiktig och ser till att man vet vad som gäller.

Orsaker till betalningsanmärkningar

Det ligger något skamfullt över själva ordet betalningsanmärkningar och även om många associerar det till slarviga typer som inte respekterar ingångna avtal eller av någon annan anledning slarvat med amorteringar och andra ekonomiska åtaganden så finns det lika många förklaringar till uppkomna situationer som det finns inblandade.

Att man inte klarat av att sköta sina betalningar kan ha en mängd orsaker. Man kan ha varit nonchalant, man kan ha varit okunnig om hur ekonomiska åtaganden fungerar men man kan också ha hamnat i en svår situation i livet som innebär att man helt enkelt inte kunnat sköta sina åtaganden.

Plötslig arbetslöshet, en skilsmässa eller sjukdom kan snabbt ställa till det även för den mest ordningsamme och betalningsanmärkningarna man får kan påverka ens situation och möjligheter under åratal framöver.

Detta kan vara både krångligt och frustrerande att trots att man ordnat upp sitt liv och står i begrepp att köpa hus, att starta företag eller hyra lokaler helt plötsligt finner sig blockerad från att göra detta på grund av tidigare misstag.

Möjligheter till lån

Den ökande mängden aktörer på lånemarknaden innebär dels att fler låntagare än någonsin kan få tillgång till erbjudanden som tidigare bara för förbehållet folk med stark kreditvärdighet och som redan var etablerade. Folk med betalningsanmärkningar gjorde sig knappast besvär hos de traditionella bankerna. Dels har den växande marknaden öppnat för möjligheter även för låntagare med betalningsanmärkningar.

Att bevilja ett smslån till någon som inte skött sina betalningar kanske låter osannolikt men faktum är att många kreditgivare ser till kundens faktiska betalningsförmåga och inte till det förflutna. Därför finner man ofta erbjudanden om smslån även där det finns betalningsanmärkningar.

Så påverkas en kreditupplysning av betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar utfärdas inte, som många tror, av Kronofogdemyndigheten utan av kreditupplysningsföretagen. Följaktligen är det något som kommer fram när du ansöker om lån och ju fler du ansöker om, desto svårare kan det bli att få positivt svar om man använder sig av UC.

Ett alternativ om man vill undvika detta är att helt enkelt vända sig till kreditföretag som erbjuder smslån utan UC, alltså att man använder sig av andra kreditupplysningsföretag. Här på sidan hittar du till de långivare som använder sig av andra företag och du hittar lätt dit och kan välja det som passar just dig. Att undvika kreditupplysning är omöjligt eftersom det är lag på att detta sker på rätt sätt.