Det blir allt vanligare att man stöter på erbjudanden om möjligheten att få ett räntefritt smslån. I de allra flesta fall, för att inte säga alla, är detta en fråga om marknadsföring. Det finns helt enkelt så många aktörer på marknaden att man som långivare måste göra sig attraktiv med fler och mer tilltalande erbjudanden – som att kunna få det första lånet utan ränta.

Det kan låta osannolikt och för bra för att vara sant men dessa erbjudanden är korrekta. Däremot bör man, som när det gäller alla typer av lån och inte bara smslån, noga ser över detaljerna i avtalet så att man vet vad som gäller.

Kvinna och man läser på om räntefria smslån

För låntagaren är ett räntefritt smslån ett smart och enkelt sätt att snabbt få tillgång till pengar och för den som har koll på avtalet kan sådana erbjudanden bli mycket gynnsamma. Dock bör man ha i åtanke att sådana lån inte är gratis bara för att du inte betalar någon ränta. Avgifter kan tillkomma och om detta och annat som rör räntefria smslån kan du läsa om här hos oss. Med hjälp av de fakta som du hittar här kan du tryggt gå vidare och hitta rätt låneform och kreditgivare för ditt behov.

Du kan läsa mer om räntor och räntefria lån på www.ränta.com.

Räntefria smslån är inte alltid gratis

När man tar ett lån så förbinder man sig givetvis att betala tillbaka summan man lånat. Dessutom ska ju den du lånar av tjäna något på affären, därför finns räntor. När nu fler och fler långivare lockar med räntefria smslån så innebär ju detta givetvis stora möjligheter för den som är ute efter billiga, snabba och effektiva pengar. Dock bör man ha klart för sig att bara för att lånen är räntefria så innebär det inte att de för den skull är gratis.

Om man överväger att ta ett räntefritt smslån så bör man vara noggrann med detaljerna, liksom i samband med alla andra lån. Just räntefria lån är extra fördelaktiga för låntagaren men det är inte ovanligt att kreditgivaren tar betalt ändå, om än inte i form av ränta utan genom exempelvis handläggningsavgifter. Oftast är man noga med att detta ska framgå eftersom ingen vill att en kund ska känna sig lurad. Likväl har låntagaren ett ansvar att hålla sig informerad om vad som gäller.

Fördelar med räntefria lån

Förutom att man kan tänka bort den kostnad som räntan innebär när man tar denna typ av lån så finns det en mängd fördelar. Dels behöver man inte oroa sig för förändrade lånekostnader i framtiden i den bemärkelsen att räntor kan variera över tid och därför ändra vad du faktiskt betalar.

Även om man betalar avgifter för upplägg och handläggning som kanske i viss mån äter upp den vinst som utebliven ränta innebär så är detta ändå en fördel eftersom avgifter är något du betalar, i dessa sammanhang en gång. Ränta å andra sidan betalar du löpande tills lånet är avbetalat och räntan kan som sagt ändras.

Viktigt att tänka på

Som tidigare nämnts så är det viktigt att vara noga med de villkor som gäller. Istället för ränta så kan det utgå avgifter, exempelvis för ansökningen eller för handläggningen. Dessutom så kan det ingå i avtalet att räntor och ytterligare avgifter tillkommer om man inte betalat igen lånesumman inom den tid som angetts. Är man oförsiktig kan man alltså ändå få betala ränta och avgifter.

Var inte rädd för att fråga om detaljer. Att erbjuda räntefria smslån är som sagt en del i en marknadsföringskampanj, inte sällan är erbjudandet utformat som ett ”paket” med avgifter, tidsgränser och lånesumma, men man vill naturligtvis behålla dig som kund även efteråt så missförstånd är något som långivare gärna undviker.