Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Vad är UC egentligen?
UC är en förkortning av Upplysningscentralen, som är Sveriges största upplysningscentral som kontrollerar kreditvärdighet hos privatpersoner och företag. UC ägs av Sveriges storbanker, såsom Handelsbanken, Swedbank, Nordea och SEB.

Kan jag ansöka om smslån utan att kreditupplysning görs?
Nej, det är lag på att en kreditupplysning görs av samtliga långivare, oavsett låneform. Banker och kreditbolag övervakas av Finansinspektionen.

Kan jag få lån om jag har betalningsanmärkningar?
Ja, om du inte har någon kvarvarande skuld hos Kronofogden. Det är dock inte alla långivare som godtar betalningsanmärkningar.

Kan jag få lån om jag har skuld hos Kronofogden?
Nej det är inte möjligt, samtliga långivare kommer att neka dig lån om de är seriösa och följer de lagar och regler som gäller vid utlåning.

När tas en UC på mig?
Långivare av smslån använder sällan UC – Upplysningscentralen. Men när du ansöker om ett större lån hos en bank, avbetalning i butik, hyreskontrakt, mobillabbonemang m.m.

Kan jag få ett lån utan någon inkomst?
Alla långivare har olika krav och villkor för att du ska få ett lån beviljat. Som grundregel gäller dock att du har någon form av regelbunden inkomst.

frågor och svar

Övrig information

Som med alla lån så är det både vanligt, begripligt och förståndigt att man ställer sig en del frågor när man står i begrepp att kontakta en kreditgivare, i synnerhet om det är någon man kontaktar för första gången. Vissa frågor är rent tekniska, som om det verkligen stämmer att man får svar och besked direkt på sin ansökan. Svaret på detta kan bli olika beroende på vem man ansökt hos men i regel får man sina pengar inom en bankdag. En del rör den egna ekonomin: hur mycket klarar jag av att låna? Somliga gäller kostnaderna som sådana: med den räntan man erbjuds, vad blir den faktiska kostnaden om lånet ligger på ett år?

Om man funderar på att ta ett smslån utan UC så uppenbarar sig fler frågor som man kanske inte har svaren på själv. Vad säger regelverket om sådana lån? Om jag tar ett sådant lån, går jag då så att säga runt kreditupplysningen? Vad betyder egentligen UC och rent konkret, vad innebär det för mig och för mitt lån?

Inte sällan får man höra åsikten att UC på något vis skulle vara en förkortning för kreditupplysning i största allmänhet, något som inte stämmer. Det är nämligen lag på att banker och kreditbolag måste göra en korrekt kreditupplysning, dock finns det fler upplysningsföretag än UC och vilka långivare som använder vilka varierar. Vilket man ska välja och vad det finns för fördelar med att söka smslån utan UC är också frågor många låntagare ställer sig när man får erbjudande om det.