Det finns en tumregel när man står i begrepp att lämna in en låneansökan och det är att man har koll på den egna ekonomin. Oavsett om du ska ta ett mindre lån för konsumtion och guldkant på tillvaron eller om du ska göra en större investering i till exempel boende eller en ny bil så är det intelligent att veta vad ens ekonomi håller för. Kommer den att klara av amorteringarna även på längre sikt? Vad kommer den faktiska kostnaden för lånet att bli i form av räntor och avgifter? Vad har jag för kreditvärdighet?

egen kreditupplysning

Just att ha koll på den egna kreditvärdigheten kan visa sig vara väldigt viktigt. Om man ansöker om lån efter lån och får avslag så ser det illa ut och förvårar möjligheterna att få lån överhuvudtaget. En anledning till att man får avslag kan vara att ens inkomst inte räcker, att man helt enkelt inte vetat hur mycket man tjänar. En annan anledning kan vara betalningsanmärkningar som man inte visste att man hade.

Om man gör en kreditupplysning på sig själv så kan man se om det finns anledningar för kreditgivare att neka en lån och man kan därefter anpassa sina ansökningar därefter och därmed förbättra sina chanser. Här på smslånutanuc.se får du tips och råd om hur du går tillväga.

Kolla din egen kreditvärdighet

För den som vill kolla sin egen kreditvärdighet finns en mängd alternativ numera som är smidiga på det sättet att de sällan är mer än ett knappklick bort och att upplysningarna inte syns hos UC. På det viset kan du smidigt se hur din kreditvärdighet ser ut och du kan tryggt gå vidare med dina planer på lån och rikta in dig på den eller de kreditgivare som bäst kan möta dina önskemål och behov.
Kom ihåg att ju bättre koll du har på din ekonomi och på din kreditvärdighet, desto bättre blir dina möjligheter både att hitta rätt långivare och, i slutändan, rätt lånevillkor. Det finns flera långivare som ger lån utan UC, men värt att notera är att de då använder sig utav ett annat kreditupplysningsföretag.

Detta ingår i informationen

När du beställer en kreditupplysning på dig själv får du tillgång till användbar information som kan vara till god hjälp när du sedan söker upp rätt kreditgivare som kan visa på de erbjudanden som blir bäst för just dig.

I informationen ingår viktiga och användbara delar som till exempel din deklarerade inkomst. Det låter självklart men många nöjer sig med att lönen kommer in som den ska och har därför inte koll på sina inkomster i övrigt. Hur stora de är kan mycket väl påverka hur stora lån du kan få.

Om du äger fastigheter så kan det vara bra att vara medveten om deras värde eftersom detta kommer att påverka dina möjligheter när det ska ansökas om lån. I regel vet man detta men man kan inte ha för mycket koll.

Betalningsanmärkningar och skulder

I informationen ingår även uppgifter om huruvida du har betalningsanmärkningar som du inte känner till. Betalningsanmärkningar kommer, till skillnad från vad många tror, inte från Kronofogden utan från kreditupplysningsföretagen och det behöver inte vara så att du vet att den försent betalda räkningen har gett upphov till en anmärkning som senare kan ställa till dina chanser till lån.

Har du skulder hos Kronofogden så vet du i regel det själv men det kan vara bra att veta om det syns i en kreditupplysning på dig. Den som har obetalda skulder hos Kronofogden har inte möjlighet att ansöka om smslån.

Allt detta går i regel förhållandevis fort och du kan lugnt ta till dig informationen och stödd på den gå vidare i ditt låns process.