Det finns en tumregel när man står i begrepp att lämna in en låneansökan och det är att först ha koll på den egna ekonomin och vad den klarar. Oavsett om du ska ta ett mindre lån för konsumtion och sätta guldkant på tillvaron eller om du ska göra en större investering i till exempel boende eller en ny bil är det avgörande att veta vad ekonomin håller för.

Kommer den att klara amorteringarna på bolånet även på längre sikt? Vad kommer den faktiska kostnaden för lånet bli i form av räntor och avgifter och har jag råd med dessa under hela låneperioden? Vad har jag för kreditvärdighet?

egen kreditupplysning

Just att ha koll på den egna kreditvärdigheten kan visa sig vara väldigt viktigt. Om man ansöker om lån efter lån och får avslag så ser det illa ut och förvårar möjligheterna att få lån överhuvudtaget. En anledning till att man får avslag kan vara att ens inkomst inte räcker, att man helt enkelt inte vetat hur mycket man tjänar. En annan anledning kan vara betalningsanmärkningar som man inte visste att man hade.

Om man gör en kreditupplysning på sig själv så kan man se om det finns anledningar för kreditgivare att neka en lån och man kan därefter anpassa sina ansökningar därefter och därmed förbättra sina chanser. Här på smslånutanuc.se får du tips och råd om hur du går tillväga.

Kolla din egen kreditvärdighet

För den som vill kolla sin egen kreditvärdighet finns en mängd alternativ numera som är smidiga på det sättet att de sällan är mer än ett knappklick bort och att upplysningarna inte syns hos UC. På det viset kan du smidigt se hur din kreditvärdighet ser ut och du kan tryggt gå vidare med dina planer på lån och rikta in dig på den eller de kreditgivare som bäst kan möta dina önskemål och behov.

Kom ihåg att ju bättre koll du har på din ekonomi och på din kreditvärdighet, desto bättre blir dina möjligheter både att hitta rätt långivare och, i slutändan, rätt lånevillkor. Det finns flera långivare som ger lån utan UC, men värt att notera är att de då använder sig utav ett annat kreditupplysningsföretag.

Detta ingår i informationen

När du beställer en kreditupplysning på dig själv får du tillgång till användbar information som kan vara till god hjälp när du sedan söker upp rätt kreditgivare som kan visa på de erbjudanden som blir bäst för just dig.

I informationen ingår viktiga och användbara delar som till exempel din deklarerade inkomst. Det låter självklart men många nöjer sig med att lönen kommer in som den ska och har därför inte koll på sina inkomster i övrigt. Hur stora de är kan mycket väl påverka hur stora lån du kan få.

Om du äger fastigheter så kan det vara bra att vara medveten om deras värde eftersom detta kommer att påverka dina möjligheter när det ska ansökas om lån. I regel vet man detta men man kan inte ha för mycket koll.

Betalningsanmärkningar och skulder

I informationen ingår även uppgifter om huruvida du har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Sådana anmärkningar kommer, till skillnad från vad många tror, inte från Kronofogden utan från kreditupplysningsföretagen. Det är inte säkert du har koll på att en försent betald räkning har gett upphov till en anmärkning som kan ställa till för chanser till lån.

Har du skulder hos Kronofogden vet du i regel det själv men det kan vara bra att veta om det syns i en kreditupplysning på dig. Den som har obetalda skulder hos Kronofogden har inte möjlighet att ansöka om smslån. Allt detta går fort att ta reda på och du kan lugnt ta till dig informationen och med den som grund gå vidare i din låneansökningsprocess.