begrepp-mikrolan

Gör du ett besök hos någon av de långivare som presenteras på den här sajten kan du enkelt upptäcka att det är mer än just begreppet smslån som cirkulerar. En naturlig anledning är att det finns så många synonymer och att någon officiell bestämning för lånetypen inte kan sägas finnas. Ett bolån är alltid just precis ett bolån, men ett smslån kan benämnas på många sätt, till exempel snabblån och internetlån.

Samtidigt finns faktiskt några begrepp som är mer definierade. Det är då fråga om definitioner som bygger på själva lånebeloppet samt återbetalningstiden. Några exempel är mikrolån, kvartalslån och årslån, och mer om dessa kan du läsa nedan. För fler begrepp och definitioner, se vår sida om vanliga begrepp.

Mikrolån

Mikrolån är ett samlande begrepp för alla lån på mycket små belopp. När det gäller lån till konsumenter är det normalt belopp på mellan 500 – 5000 kr som avses. Ansöker du om ett smslån är det alltså ett mikrolån du ansöker om. Begreppet kan också användas för att beskriva företagskrediter för enmansföretag. För dessa är beloppen givetvis lite högre.

För smslån som mikrolån är återbetalningstiden traditionellt sett 30 dagar. Utifrån nya annonseringsregler på Google samt de ganska många tecken på att ny lagstiftning kring kortast möjliga låneperiod kommer att införas, är det emellertid många långivare som numera använder 61 dagar som återbetalningstid för mikrolån.

De låga lånebeloppen för mikrolån gör att många långivare inte upplever att de behöver vända sig till UC för kreditinformation. Många mikrolån fungerar därmed som smslån utan UC.

Kvartalslån

Kvartalslån är för det första lån på högre belopp och för det andra är återbetalningstiden just ett kvartal (eller mer). Ser vi på ett genomsnitt av vad de långivare vi presenterar erbjuder, är lånebeloppen mellan 5000 – 10 000 kr. För dessa lån är det något vanligare med kreditupplysning från UC, men många långivare använder något av de ganska många alternativen.

Årslån

Årslån är ytterligare ett steg ”upp” jämfört med kvartalslån, både vad avser lånebelopp och återbetalningstid. Lånebeloppen uppgår ofta till 20 000 kr, vilket egentligen gör årslån till ett mindre privatlån av traditionellt slag, och återbetalningen ska ske under minst ett år. Det högre lånebeloppet gör att det är viktigare för långivarna att ha helt komplett kreditinformation och de flesta vänder sig därför till UC. Normalt finns också ett krav på årsinkomst och den som ansöker behöver ofta vara minst 20 år fyllda.