är smslån verkligen så dyra?

Att ett sms lån är dyrt är väl mer eller mindre en ovedersäglig sanning? Den som blir beviljad ett sms lån måste ju betala många hundra procent i ränta och visst tillkommer det också en mängd hundralappar i avgifter? Och om man blir sen med betalningen blir väl kostnaderna astronomiska? Bilden av den här typen av lån som varande i princip rent ocker är dock långt från helt sann. Det är klart att ett sms lån kan vara dyrt och att kostnaderna kan skena vid försenad betalning, men det är klokt att nyansera bilden något.

Hög effektiv ränta

Det som ofta framförs som kritik mot sms lån är den höga effektiva räntan. Det går inte att sticka under stol med att den effektiva räntan utan undantag är mycket hög. Det betyder emellertid inte att den nominella räntan, det vill säga den ränta som styr vad som faktiskt ska betalas i kostnad efter löptiden, är lika hög. Den effektiva räntan är en årsränta och när principen appliceras på ett sms lån, som ju är ett lån med en betydligt kortare löptid än 365 dagar, blir den helt missvisande. Effektiv ränta för ett sms lån visar vad lånet skulle kosta om en ny låneperiod följde på den tidigare successivt under ett år.

Alla lån kostar pengar

Sms lån är inte den enda typen av lån riktat mot konsumenter som kostar pengar. Alla lån är förenade med kostnader som härrör från exempelvis uppläggningsavgifter och administrationsavgifter. I det sammanhanget finns inga skillnader mellan vare sig bolån, billån, privatlån eller sms lån.

När du ansöker om ett lån, oavsett typ, kommer en handläggare att ta emot ärendet, inhämta en kreditupplysning och göra en kreditkontroll. Automatiseringen på området har gått ganska långt, men det krävs ändå alltid att ärendet också handläggs av kundtjänstpersonal. Det kan också tilläggas att själva utbetalningen måste göras manuellt.

Eftersom handläggningen fungerar på i princip samma sätt oavsett lån är också kostnaderna för detta ungefär desamma. Det spelar mindre roll hur stort lånebeloppet är – ett lån på en halv miljon kostar lika mycket att handlägga som ett sms lån på 5000 kr. Det är sms lånets lägre belopp som gör att administrationen ser ut att kosta mycket mer.

Det finns inget alternativ

Det finns egentligen inga alternativ till sms lån. För den som behöver låna ett belopp på mellan 1000 – 10 000 kr är det endast den här typen av kortfristigt lån som gäller. Det enda reella alternativet är att utnyttja en kredit på ett kreditkort. Lägsta möjliga lånebelopp med ett mer traditionellt privatlån är normalt 20 000 kr, varför det inte lämpar sig för den som skyndsamt behöver ett mindre belopp på kontot.

Sms lån är en unik låneprodukt genom vilken du skickar in en ansökan på bara några minuter direkt på nätet och sedan normalt bara behöver vänta maximalt en bankdag för att få utbetalningen. Snabbheten och enkelheten är fördelar som kan ses som en extra service och för den är det möjligt för långivarna att debitera en liten extra slant.

Låna räntefritt

I sammanhanget är det en god idé att påminna om att det faktiskt är möjligt att ta sms lån utan ränta. Det är korrekt; möjligheten att låna utan kostnader finns där och det är åtminstone en handfull långivare som presenterar sådana erbjudanden. Att notera är bara att det endast är nya låntagare som kan utnyttja ett sådant erbjudande.