Drömmer du att vara i en situation där du har så mycket pengar att du inte behöver oroa dig för just pengar? Det gör nog alla. Men, hur når man denna situation, detta stadium av rikedom? Det finns i huvudsak tre vägar och dessa tre kan med fördel kombineras för största effekt. Det handlar om att tjäna, att spara samt att investera. Nedan diskuterar vi något kring dessa tre vägar till en framtid där pengar, eller avsaknad därav, är något mindre bekymmersamt.

Tjäna pengar

För att ha någon möjlighet att utnyttja möjligheter till sparande och investeringar krävs först att du tjänar pengar. Om du idag inte är nöjd med vad du får in på personkontot den 25:e i varje månad har du många sätt att öka dina inkomster. Du kan till exempel jobba fler timmar på ditt befintliga arbete, ta ett extrajobb, starta en blogg för att få in några kronor på annonser, med mera. Du har förmodligen många möjligheter – det gäller bara att du håller ögon och öron öppna.

Det finns dock ett litet problem med att tjäna pengar, och det är att du i princip byter din tid mot pengar. Du har en timpenning och när arbetsdagen är slut tjänar du inte något mer. Det är här sparande och investeringar kommer in i bilden. Sparande och investeringar ger dig extra inkomster hela tiden, oavsett du är på arbetet eller sover. Man brukar säga att ”pengarna arbetar åt dig”.

Spara

Alla bör ha ett sparande, inte minst för att klara av tuffare tider. Sparande som ska täcka det oväntade i vardagen brukar kallas buffertsparande och ett sådant kan vara oumbärligt. Med någon månadslön undanstoppad på ett sparkonto är du betydligt bättre rustad för att klara av svackor i ekonomin utan att exempelvis behöva ta smslån.

Det finns även andra sätt att spara. Ett bra exempel är målsparande. Målsparande innebär att du sparar pengar till en speciell utgift. Den kan ligga både nära och mycket långt in i framtiden.

Genom att spara på sparkonton säkrar du att du inte förlorar pengar samtidigt som du får en viss avkastning. För att verkligen kunna nå rikedom krävs emellertid att du investerar.

Investera

Investeringar är inte något som bara börshajar sysslar med. Alla svenskar är i princip investerare i och med att våra pensionspengar är i arbete på börsen. Det gäller även dem som inte har gjort något PPM-val. Att investera på egen hand behöver heller inte vara något komplicerat. Det gäller bara att du har en viss koll på vad det är du placerar dina pengar i.

Investeringar i aktier, fonder och råvaror ger dig större chans på avkastning, eller vinst med en annan benämning. Samtidigt är risken i sådana placeringar alltid högre än vad den är om du sparar på konto.

Vad ska man då placera i för att vägen till rikedom ska öppna sig? Viktigt att notera är att finansmarknaderna är svårbegripliga (även för dem som dagligen är involverade i dem). Det är således klokt att utgå från några mycket enkla och tydliga regler. Nedan är tre regler som har fungerat för många mycket förmögna personer under lång tid.

1. Investera brett
Välj gärna en global aktiefond. En sådan fond är exponerad mot hela världen. Över tid har globala aktiefonder gett en vinst på omkring 7% per år.

2. Investera lite varje månad
Ibland är priserna på aktiemarknaderna höga, ibland är de låga. Genom att köpa varje månad jämnas dessa toppar och dalar ut.

3. Välj fonder med låga avgifter
Varje fond tar ut en avgift för förvaltningen. Ju lägre den är, desto större avkastning får du på dina investeringar. Ett riktmärke är att aldrig välja en fond med en avgift som överstiger 0,50%.