lana-jul

Det är två månader på året som kan innebära lite större hål i plånboken. Det gäller givetvis juli, som är den stora semestermånaden, och december, då julfirandet kan göra att utgifterna drar iväg. Vi är snart inne i december månad och det är dags att börja planera för julfirandet. Förutom att bestämma var själva julfirandet ska äga rum, vem som ska laga maten och vem som ska få vad i jultomtens säck är det centralt att fundera kring hur kalaset ska betalas.

Har du mycket begränsat med pengar ska du rätta munnen efter matsäcken, som det gamla ordspråket lyder. Visst är julen speciell, men du bör försöka hålla i pengarna så att julen inte kostar mer än den smakar. Anser du att det kan behövas ett lån för att bekosta julklappar, julmat, med mera, bör du försöka undvika nedan typiska misstag.

Du lånar mer än vad du behöver

Det är aldrig en bra idé att låna för mycket med ett smslån. Visserligen kan du ju spara de pengar som eventuellt blir över till återbetalningen, men samtidigt måste du betala ränta på dessa ”onödiga” pengar från lånet. Många gånger finns också risken att det går lite si och så med sparandet och att hela lånesumman faktiskt spenderas.

Om du vill säkra att du inte lånar för mycket bör du räkna på vad julen kostar. Du ska helt enkelt göra en budget för julen. Genom denna övning får du också fördelen att du kan identifiera alla utgifter och rangordna dem utifrån hur nödvändiga de är. Kanske kan julen bli bra mycket billigare bara genom att du lägger upp en tydlig budget?

Du lånar inte så billigt du kan

Om du behöver låna ska du vara noga med att du inte betalar ett öre för mycket i räntor och avgifter. Varje extra öre ger ju en ökad börda vid återbetalningen. Det är klokt att överlag jämför räntor och andra villkor vid valet av långivare och framför allt kan du undersöka möjligheten att ansöka om smslån utan ränta.

Du får inte nästa inkomst innan du ska betala tillbaka

Ett misstag många gör när det gäller smslån och andra små krediter är att inte planera in så att nästa inkomst kommer in på kontot innan det är dags att betala fakturan för lånet. Det är ett stort misstag eftersom det faktiskt kan göra att lånet inte kan betalas i tid, med alla negativa konsekvenser som det ger upphov till. Ser du till att ”matcha” datumen minskar risken att du behöver förlänga ditt smslån till en hög kostnad.

Exempel: Du ansöker om ett smslån den 15:e december för att finansiera julfirandet. Med 30 dagars löptid ska återbetalningen vara långivaren tillhanda den 15 december, det vill säga omkring tio dagar innan lön och andra ersättningar normalt betalas ut.