Långivning styrs av en mängd lagregler och standardvillkor och alla långivare är skyldiga att presentera information om vad som gäller för både lån i allmänhet och varje enskilt lån. Denna information är dock sällan särskilt lättläst, särskilt vad gäller de rättigheter och skyldigheter som låneavtalet ger upphov till. Samtidigt är det mycket viktigt att känna till hur dessa ser ut. Du kan hitta bra information om rättigheter och skyldigheter på vår sida om villkor. För mer info kan vi rekommendera nedan kanaler och webbplatser.

Långivarens kundtjänst

Den naturliga anhalten om du vill ha mer information om en viss långivares lån är givetvis långivarens kundtjänst. Här får du svar på alla frågor som är kopplade till ett lån som redan är utbetalat eller ett erbjudande om lån.

Hallå Konsument

För både övergripande och mer detaljerad information om villkor, rättigheter och skyldigheter kan vi rekommendera att du gör ett besök på Konsumentverkets informationsportal Hallå Konsument. Den här sajten, som lanserades 2016, är full av nyttig information om vad ett lån innebär, hur du kan ångra ett lån, vad som händer om du inte kan betala, hur du räknar på lån, med mera. Sajten är även i övrigt en guldgruva när det gäller tips, råd och vägledning kring privatekonomiska frågor. En ytterligare bonus är att du via sajten kan komma i kontakt med en konsumentvägledare via både chatt och telefon.

Konsumentverket

Myndigheten Konsumentverket har även mycket matnyttig information på sin egen webbplats. Här finns till exempel mängder av publikationer inklusive en lathund för konsumentkreditlagen (den lag som i huvudsak styr långivning) och en svart lista över företag som inte följer lagar och regler. En del av materialet kan du beställa hem gratis i pappersform om du tycker att det är lite omständligt att läsa på datorn.

Konsumenternas

Konsumenternas är en informationsportal som drivs av bransorganisationerna Konsumenternas Bank och Finansbyrå samt Konsumenternas Försäkringsbyrå. Syftet är att ge oberoende information och vägledning inom områdena bank, finans och försäkringar.

För lån finns en omfattande samling artiklar och vägledningar. Några av huvuddelarna i samlingen handlar om hur lån fungerar, hur man legitimerar sig och hur avbetalning går till. Det finns också såväl en lånekalkyl som ett ”lånelabb” att använda för att räkna på lån.

I lånekalkylen kan du laborera med olika belopp, räntesatser, avgifter, amorteringstider med mera för att se vad månadsbeloppet blir och vad lånet kostar totalt i räntor och avgifter. Lånelabbet är en slags jämförelsetjänst där du kan ange uppgifter för två olika lån och räkna ut hur skillnaden i pris ser ut.