Idag är det mer eller mindre standard att du ansöker om smslån på nätet med hjälp av bank-ID. Denna tekniska lösning är både praktisk, snabb och mycket säker. Med bank-ID i mobilen eller på datorn kan du faktiskt skicka in en ansökan om ett lån på bara några minuter. Kanske har du redan tillgång till bank-ID för att legitimera dig på nätet? Om du inte har det, och har funderingar kring hur den här elektroniska legitimationen fungerar, rekommenderar vi att du botaniserar bland våra svar nedan.

Vilka typer av bank-ID finns?
Bank-ID finns i tre varianter, nämligen på fil, på kort samt som mobilt bank-ID. Sistnämnda är den mest använda varianten och också den som är absolut smidigast att använda. Med mobilt bank-ID använder du en app för att legitimera dig och skicka in din ansökan.

Finns det andra tillämpningar för bank-ID?
Att till exempel skicka in en ansökan om ett smslån är bara en av många tillämpningar för bank-ID. Du kan använda den här digitala legitimationen för alla slags bankärenden, för deklaration och andra ärenden hos Skatteverket, för att anmäla ersättningsanspråk hos Försäkringskassan, med mera. Bank-ID håller på att växa fram som en standard för säkra inloggningar oavsett webbplats och ärende, så antalet tillämpningar ökar för varje vecka.

Hur gör jag för att få bank-ID?
Det är totalt ett tiotal banker, inklusive alla de största, som kan utfärda bank-ID. Varianten för mobiler och surfplattor kan du få utfärdad hos alla banker, medan du får vara mer noggrann om du vill ha e-legitimation på fil eller kort.

För att ladda ner och börja använda mobilt bank-ID ska du först gå till Google Play (Android-enheter), App Store (iOS-enheter) eller Windows Store och ladda ner den särskilda säkerhetsappen (BankID säkerhetsapp). När det är gjort loggar du in på internetbanken och begär att få bank-ID utfärdat. För att slutföra installationen anger du aktiveringskod samt ditt personnummer i appen. Kom ihåg att uppdatera appen så fort det finns en tillgänglig uppdatering.

Är bank-ID säkert?
Det har det senaste året figurerat uppgifter om att det kan finnas säkerhetsluckor i bank-ID, luckor som bedragare kan utnyttja för ljusskygga ärenden. Eventuella säkerhetsproblem kommer dock administratören för systemet till kännedom blixtsnabbt och luckorna täpps snart till. Bank-ID är den avgjort säkraste lösningen för digital legitimation och sannolikheten att till exempel råka ut för en bedragare kan betraktas som minimal. Som vanligt ska du dock vara mycket noga med att hålla ditt lösenord hemligt och aldrig logga in på exempelvis din bank på uppmaning av någon per e-post eller telefon.

Skulle du misstänka att du har blivit utsatt för ett bedrägeri genom att någon har använt ditt bank-ID kan du spärra legitimationen via din bank.

Kan man testa sitt bank-ID?
bank-ID:s webbplats kan du testa både hur du går tillväga för att legitimera dig med bank-ID och om din version fungerar som den ska.