sms-lan-10000

Det finns, som du kanske vet, ett antal olika företag verksamma inom försäljning av kreditinformation. Exempel på sådana så kallade kreditupplysningsföretag är UC, Bisnode och Creditsafe. I grunden är informationen som en långivare kan få ut via en kreditupplysning densamma oavsett vilken aktör som anlitas, men det finns en sak som skiljer mellan UC och de övriga.

Vad det handlar om är uppgifter om antalet kreditfrågor och -händelser. UC är det kreditupplysningsföretag flest vänder sig till, och det innebär automatiskt att informationen är mest komplett i en kreditupplysning från denna aktör. Den som vänder sig till Bisnode eller Creditsafe får lite mindre information om kreditfrågor och kredithändelser, detta eftersom dessa två kreditupplysningsföretag endast för register över sina egna frågor.

UC för större belopp

Eftersom en kreditupplysning från UC ger lite mer exakta uppgifter är denna lite mer ”att lita på” och det gör att Upplysningscentralen är det naturliga valet för en långivare inom privatlån och sms lån som lånar ut lite större summor pengar. En långivare som lånar ut över 20 000 kr i privatlån vänder sig med största sannolikhet till UC, men det är också mycket vanligt att smslånegivare använder sig av marknadsledaren.

Emellertid har det på sistone skett en utveckling mot att många långivare delar upp sitt erbjudande i två delar, en för vilken UC tas och en för vilken andra kreditupplysningsföretag anlitas.

Hos dessa långivare är det lånebeloppet som är centralt. För de mindre beloppen kan Bisnode och/eller Creditsafe användas, men för de större beloppen är det i princip bara Upplysningscentralen som gäller.

Smålån utan UC

Vi kan ta ett konkret exempel för att illustrera det nya konceptet:
Hos Nanokredit kan du från och med någon månad tillbaka låna mellan 1000 – 20 000 kr. Väljer du att ansöka om ett belopp på upp till exakt 10 000 kr kommer någon kreditupplysning från UC inte att tas. I stället är det Bisnode som är leverantören. Väljer du i stället att ansöka om ett belopp som överstiger 10 000 kr kan du räkna med att Nanokredit vänder sig till Upplysningscentralen.

Anledningarna till denna differentiering är framför allt två stycken:
1. Långivaren vill ha lite extra säkerhet för lånen på större belopp
2. Låntagare som vill låna mindre belopp är ofta betjänta av att inte få (ytterligare) en förfrågan registrerad hos UC.

Genom att differentiera uppnår långivaren automatiskt en ökad säkerhet för de större lånen medan användandet av alternativ till UC för lån på mindre belopp är en konkurrensfaktor.