Smslan-aterbetalning

Det normala när det gäller återbetalning av sms lån är 30 dagar (eller 60 dagar vid lite större belopp). Branschen är fortfarande lite stelbent i den här frågan och alternativen för dig som vill kunna betala tillbaka under lite längre tid, antingen med en fast summa per månad eller med mer flexibel återbetalning är ganska få. Emellertid är det saker på gång och vi upptäcker fler och fler långivare som erbjuder dig att betala tillbaka sms lån på ett större antal månader.

Fördelar med längre betalningstid

Med en längre betalningstid blir det förmodligen lättare att betala tillbaka rätt belopp i rätt tid i och med att den månatliga fakturan blir lägre. Dessutom behöver du aldrig låta lånet gå löptiden ut, utan du har alltid möjlighet att lösa hela eller delar av lånet i förtid. Skulle du till exempel få ett extra tillskott via skatteåterbäring, en bonus från arbetet eller liknande kan du betala extra och därmed korta ner återbetalningstiden.

Nackdelar med lång betalningstid

Den stora nackdelen med en längre betalningstid är att räntekostnaden blir högre för varje ytterligare månad. Vi kan ta ett konkret exempel för att visa på detta.

Vi säger att du vill låna 5000 kr och att du önskar betala tillbaka på längre tid än 30-60 dagar. Du hittar en långivare som låter dig betala tillbaka med månadsvisa betalningar i upp till nio månader. I schemat nedan ser du hur totalkostnaden för lånet ökar successivt. Uppgifterna kommer från en av de långivare som kan erbjuda dig upp till 270 dagars löptid.

90 dagar = 1595 kr i kostnad (32% av lånesumman)
120 dagar = 1970 kr i kostnad (39%)
150 dagar = 2345 kr i kostnad (47%)
180 dagar = 2720 kr i kostnad (54%)
210 dagar = 3095 kr i kostnad (62%)
240 dagar = 3470 kr i kostnad (69%)
270 dagar = 3845 kr i kostnad (77%)

För att undvika att behöva betala upp till 75-80% i räntekostnader kan du med fördel kika närmare på långivare som låter dig teckna kreditkonton. Räntan på uttagna belopp från kontot är förhållandevis förmånlig och du har fördelen att du har mer flexibilitet i återbetalningen.