Onea smslån

Onea, långivaren som erbjuder såväl mycket små som lite större lån utan säkerhet (från 500 kr till 30 000 kr), har precis lanserat en ny lånekalkylator med fokus på återbetalningen i kronor per månad i stället för antalet betalningsmånader. Denna skillnad kan betraktas vara av mindre karaktär vid en första anblick, men nyheten är egentligen ganska betydande och det finns större såväl fördelar som nackdelar med den.

Så här fungerar lånekalkylatorn

Normalt börjar du med att välja lånebelopp för att därefter ange lånetid. När de två uppgifterna är ifyllda får du se vad kostnaden blir per månad under löptiden. Även i Oneas nya lånekalkylator väljer du inledningsvis lånebelopp, men sedan väljer du hur mycket du vill betala per månad. När det är gjort visas detaljerna för lånet, då bland annat med hur lång återbetalningstiden blir.

Exempel:
Du vill låna 7000 kr och räknar ut att du kan betala omkring 2000 kr i månaden för återbetalningen. När du drar reglaget för ”månadsbetalning” till den summan räknar kalkylatorn ut att du kommer att få göra fem månadsbetalningar à ungefär 1750 kr. Skulle du ha möjlighet att betala 3000 kr i månaden blir lånet i stället på tre månader och månadsbetalningarna blir på strax över 2900 kr.

Fördelar och nackdelar med det nya sättet att räkna

För dig som låntagare finns en mycket uppenbar fördel med Oneas modell och det är att du minskar risken att inte kunna betala tillbaka på lånet. Gör du en enkel budget för att se vad du kan betala tillbaka per månad är det sedan bara att lägga upp lånet så att återbetalningarnas storlek ryms i budgeten (ta gärna till en marginal!).

En nackdel är risken att lånet kan bli onödigt dyrt, detta eftersom månadsbetalningarna sätts i så stort fokus. ”Snålar” du med den siffra du anger att du kan betala varje månad kan antalet månader att betala amortering och räntor dra iväg och varje extra månad är ju lika med ökade kostnader totalt sett för lånet.

Om totalen av fördelen och nackdelen blir plus minus noll eller väger över åt något håll blir en högst subjektiv fråga, och det är upp till dig att göra bedömningen om Oneas koncept är positivt eller negativt. Det återstå att se om det blir fler långivare som kommer att prova på att utforma sina låneberäkningar enligt Oneas modell.