Många familjer har idag goda inkomster. På grund av stora utgifter upplevs de dock inte alltid som så goda. En del familjer har till och med problem med att få ekonomin att gå ihop trots två ganska eller mycket goda inkomster. Ett bevis på detta är att snittinkomsten bland de som tar smslån faktiskt är ganska hög. Det finns goda skäl att fundera över vart pengarna egentligen går och även om det inte går att leva mer sparsamt.

En inkomst räcker långt

Rubriken för den här artikeln är lite tillspetsad, men faktum är att det för många inte behöver vara en omöjlighet att leva på en inkomst. Det som familjen sparar varje månad kan över tid bli mycket stora belopp som till exempel kan användas för ett sparande till barnens första boenden, ett sommarhus, en tidigare pension, eller något annat. Detta sparande gör också hushållet bättre rustat om någon skulle förlora jobbet eller bli sjuk.

Exempel: Natalie och Jörgen lever tillsammans med sina två barn. Natalie får ut 33 000 kr i månaden efter skatt medan Jörgen får ut 25 000 kr. Tillsammans med barnbidraget har familjen således en nettoinkomst på över 60 000 kr. De bor i ett radhus i utanför Stockholm och har boendekostnader på omkring 10 000 kr i månaden. I hushållet finns alltså 50 000 kr kvar efter att boendekostnaderna är betalda. Trots det blir det inte många kronor kvar i slutet av varje månad.

Natalie och Jörgen torde ha goda möjligheter att kunna spara betydande summor varje månad. Ett första steg kan vara att familjen försöker klara sig på Natalies lön på 33 000 kr samt barnbidraget och helt enkelt sparar Jörgens lön. Det kan krävas lite större åtgärder för att det ska lyckas, men om paret är framgångsrikt med uppgiften sparar de 300 000 kr per år, vilket är en avsevärd summa. På tio års sikt har familjen sparat tre miljoner.

Enkla åtgärder för lägre månadskostnader

Att gå från att leva på två inkomster (och knappt klara det) till att leva på en inkomst, är inte något man gör i en handvändning. Det gäller att se över hela ekonomin och i många fall göra stora nedskärningar i utgifterna. Här är några exempel.

Bostaden
Det enklaste sättet att sänka månadskostnaderna för ett boende är att byta till ett billigare. Det är dock förmodligen ett lite väl stort steg för de flesta. Ett naturligt alternativ är att byta bank för bolån eller åtminstone pruta hos den nuvarande banken så mycket det är möjligt. Är boendet av det större slaget kan det finnas möjlighet att hyra ut det för kortare eller längre tid.

Sälj (den ena) bilen
Att äga bil är dyrt. Att äga två bilar är ännu dyrare. Det finns åtskilliga tusenlappar att spara på att minska behovet av bil.

Håll ner utgifterna i ”övrigt”-kategorin till ett minimum
Många familjer har mycket stora utgifter i den kategorin som brukar benämnas ”övrigt”. Här inkluderas allt som inte har något att göra med boende, transporter, försäkringar, kommunikation, mat och kläder. Det går att banta den här kategorin ganska kraftigt. Analysera kontoutdrag och fundera kring vad pengarna egentligen har gett. Förmodligen kommer du att upptäcka att kategorin är lite som ett svart hål som slukar pengar utan att du får ut något av värde.