Alla har vi pengafällor. Det handlar om utgifter som vi inte direkt tänker på och heller inte våndas över, men som över tid kan ge upphov till betydande hål i plånboken. Många har pengafällor som äter upp 5%, 10% eller till och med 15% av inkomsterna och har samtidigt ingen större koll på att utgifterna faktiskt blir så stora. Vill du kunna stärka din ekonomi för att göra den mindre sårbar och minska risken att behöva ta ett lån kan det alltså vara en god idé att titta närmare på dina pengafällor!

Typiska pengafällor

Det finns ett antal tydliga pengafällor som är intimt kopplade med (dåliga) vanor. Det krävs nämligen att du stoppar in pengar i din pengafälla med jämna mellanrum för att totalkostnaden ska bli av den större storleken.

En vanlig fälla för många är uteluncherna. Det är bekvämt och också avslappnande att kunna gå ut och äta på lunchen, men över tid kan prislappen för denna vardagslyx stiga i höjden. En annan vanlig pengafälla är tobak. En snusdosa eller ett cigarettpaket om dagen blir mycket kostsamt om du räknar ihop kostnaden per år. En tredje pengafälla kan vara kaffet du köper på Pressbyrån innan jobbet, tidningsprenumerationer, streamingtjänster för TV och dator, köp av appar eller extrafunktioner i spel, med mera. Du ser, listan kan göras lång.

Identifiera och trappa ner

Det är normalt inte så svårt att identifiera de pengafällor som kostar dig mest pengar i onödan varje vecka, varje månad och varje år. En idé är att du går igenom en vanlig vecka och ser över dina inköp. För de som inte är så konkreta, till exempel köp av streamingtjänster, kan du med fördel i stället kika igenom bankkontoutdraget för förra månaden.

När du har ditt konsumtionsmönster klart för dig är det ”bara” att du beslutar dig för att minska utgifterna. Du kanske varken vill eller känner att du kan minska vissa utgifter till ett minimum, men genom att tänka efter lite före varje inköp kan du förmodligen skapa ett tänk som gör att du automatiskt trappar ner och genom det sparar du pengar.

Så här mycket kan du spara

Hur mycket du kan spara på att trappa ner eller till och med sluta göda en pengafälla är givetvis individuellt och beror på hur stort det pengaslukande hålet är i dagsläget. Vi kan emellertid presentera några typexempel för att illustrera att det finns mycket pengar att spara.

Lunch ute
Om vi säger att du äter lunch ute tre gånger i veckan varje arbetsvecka (omkring 40 veckor) och att lunchen kostar 100 kr spenderar du alltså 12 000 kr varje år.

Tobak
Om du snusar en dosa lössnus per dag året runt kostar denna (o)vana dig mellan 15 000 – 20 000 kr per år beroende på märke.

Streaming
Om du har abonnemang på ett par, tre streamingtjänster à mellan 100 – 300 kr per månad blir totalkostnaden 4800 – 7200 kr per år.

Kaffe
Köper du med dig en kopp kaffe à 25 kr varje morgon innan jobbet (omkring 250 dagar) blir årskostnaden 6250 kr.