Idag upplever många svenskar oro över sin pension. Den största orsaken är att man inte anser att den personliga ekonomin kommer vara tillräcklig för att kunna försörja sig när man blivit pensionär. Men det finns några tips på vad du kan göra för att maxa din pension redan som ung och leva ett bra pensionärsliv.

Investera i en bra utbildning

Hur många gånger har man inte hört att en bra utbildning är grunden för en stabil ekonomi? Antagligen många. Men det ligger någon sanning i det. Att investera i en bra utbildning är densamma som att investera i en bra pension.

Yrkesvalet må vara viktigare än vad man tror, då en bra utbildning oftast leder till ett bra arbete som gör att du tjänar en tillräckligt bra lön för att både kunna privatspara till din pension samtidigt som du kan leva gott även som ung.

villkor och krav

Jobba längre än 65 år

Det finns ingen mening med att slita ut sig inom ett arbetet, det gynnar ingen. Därför är det bra om du tar väl hand om dig själv under dina yngre år, så du kan känna dig kry nog att fortsätta arbeta till och med efter du passerat pensionärsåldern. För varje år du arbetar efter 65 år ökar du den allmänna pensionen med 7–8 %.

Välj en arbetsplats med tjänstepension
En av de viktigaste faktorerna för pensionen är att välja en arbetsplats som betalar tjänstepension till sina medarbetare. Den allmänna pensionen kommer från staten och blir enbart en grundpension, medan tjänstepensionen räknas ut beroende på åldern men även hur mycket du får ut i lön. Vanligtvis får yngre och medarbetare med högre lön en bättre tjänstepension.

Är du osäker på om du har tjänstepension på din arbetsplats eller inte? Vet du att du har ett kollektivavtal så har du förmodligen även en tjänstepension. Men för att enklast ta reda på det bör du kontakta din chef eller annan ansvarig på arbetsplatsen och fråga om de betalar tjänstepension till sina medarbetare.

Arbetar du som frilansare, egen företagare eller saknar tjänstepension på din arbetsplats av annan anledning, är det bra att privatspara. Ett vanligt riktmärke man bör följa är att spara ca 4,5 % av din månadslön upp till 40 000 kr. Tjänar du mer i månaden bör du också spara mer.

Investera i aktier eller Krypto

Att investera i aktier är även ett bra sätt att öka pensionen, då det blir en passiv inkomst. Desto yngre man är, desto bättre är det att investera en högre andel i aktiebolag. Många nya investerare fokuserar också på kryptomarknaden. Det finns många möjligheter såväl som en hel del risker på sådana marknader. Vi rekommenderar att du lär dig mycket mer innan du gör någon investering. Läs mer här.