Bolånekunder lämnar storbanker

I kölvattnet av det senaste årets anklagelser mot bland annat Swedbank och Danske Bank om pengatvätt försvinner nu flera av deras bolånekunder. Dessa skandaler har slagit hårt mot de stora bankerna och även andra större banker har drabbats av svallvågorna i form av ett bristande intresse när det gäller bolån. Istället är det uppstickare på bolånemarknaden som är de stora vinnarna. Det är nämligen dit som kunderna har flyttat sina bolån ränta – eller valt att ta sitt förstagångslån.

Swedbank och Handelsbanken största förlorarna

Tidigare stod Swedbank och Handelsbanken tillsammans för nästan 50 % av alla marknadens bolån. Idag har siffran sjunkit ned till 14 % för Swedbank, respektive 16 procent för Handelsbanken. Dessa siffror talar sitt tydliga språk – kunderna är inte nöjda. Även Danske Bank har fått se sina marknadsandelar sjunka – från 6 % till 4 % idag. De har därmed tappat en tredjedel av sina kunder. Det är inga trevliga siffror för en bank som precis seglat upp ordentligt på den svenska bolånemarknaden.

SBAB och Länsförsäkringar vinnare

Två av de banker som istället gynnats av alla skriverier och skandaler är SBAB och Länsförsäkringar. Många av de som varit missnöjda med Swedbank och Danske Bank har nämligen valt att flytta sina lån hit, vilket har resulterat i att SBAB nu har 11,5 % av alla bolån. För Länsförsäkringar ligger siffran snäppet högre – på 12,5 %. Även Skandiabanken går vinnande ur matchen då de just nu har 6 % av alla marknadsandelar när det gäller bolån.

Trenden tydligast bland nya lånekunder

Trenden med kunder som väljer de mindre bankerna för sitt bolån märks mer bland de som tecknar nya lån, än de som redan har ett befintligt bolån. Detta eftersom det är en stor och relativt omständlig process att byta bank för sitt bolån.