Kvinna vid dator som lånar utan UC

När man gör en sökning på att låna pengar på till exempel Google så är ”lån utan UC” ett av de första förslagen som dyker upp som alternativ. Men varför är det egentligen så och vad betyder lån utan UC? För att förstå detta behöver man först och främst veta vad UC egentligen står för. UC (Upplysningscentralen) är namnet på Sveriges största kreditupplysningsföretag.

Det finns dock flera sådana företag i Sverige utöver UC AB, bland annat Bisnode och Creditsafe som är två av de största efter UC. Varje gång ett lån tas är långivaren enligt lag skyldig att göra en kreditupplysning på den person som vill låna pengar för att pröva dennes betalningsförmåga. För att göra detta vänder de sig helt enkelt till ett av dessa kreditupplysningsföretag.

Kreditupplysningsföretaget ger personen ett kreditbetyg, vilket baseras på en rad olika faktorer, så som personens inkomst, tidigare lån och krediter, betalningsanmärkningar och så vidare. Även tidigare kreditförfrågningar påverkar kreditbetyget där många förfrågningar ger ett lägre betyg. Det eftersom det tyder på att låntagaren kan ha ett riskfyllt ekonomiskt beteende.

Varje kreditupplysningsföretag har sina egna poängsättningar och sin egen information, men UC brukar vara den aktör som används mest. Det finns dock vissa fördelar med lån där andra upplysningsföretag används, det vill säga lån utan UC.

Lån utan kreditupplysning finns inte

Det finns alltså inte något sådant som ett lån utan kreditupplysning, även om lån utan UC i mångas ögon är synonymt med detta. Eftersom UC AB är ledande inom kreditupplysningar har de oftast tillgång till mer information om låntagaren, till exempel som hur många kreditförfrågningar som denne gjort. Samtidigt kan låntagaren göra en låneansökan hos en kreditgivare som erbjuder lån utan UC, det vill säga att de gör sin kreditupplysning via ett annat upplysningsföretag än UC.

En sådan låneansökan kan då bli godkänd, även om låntagaren blev nekad ett lån av samma storlek från en långivare som använde sig av UC som upplysningsföretag. Därför är det många konsumenter som väljer att ta lån via aktörer som erbjuder lån utan UC. Dessutom påverkar inte en kreditupplysning hos dessa bolag kreditbetyget hos UC – det är nämligen bara en kreditupplysning via just UC som påverkar detta. Det beror på att företagen inte delar information med varandra.

Därmed kommer personen i fråga inte behöva vara orolig för ett sämre kreditbetyg i samband med till exempel framtida bolån – vilka alltid tas med kreditupplysning från UC. Många av de lån som tas utan upplysning från UC kommer heller inte att registreras hos just UC, vilket också är en anledning till att många väljer att ta lån hos de långivare som är knutna till ett annat kreditupplysningsbolag. Detta eftersom också antal lån, och storlek på dessa påverkar ens kreditbetyg hos UC.