Det blev nytt prisrekord när vinflaskor från såldes i Frankrike. Den som såldes för mest pengar var 244 år gammalt och flaskan gick för 103 700 euro, vilket innebär 1 060 000 svenska kronor. Detta innebär att det är den dyraste vinflaskan som sålts genom tidigare. Även två andra flaskor såldes väldigt dyrt, den ena för 76 250 euro och den andra för 73 200 euro.

Äldre än Franska Revolutionen
Vinet som såldes för över en miljon var ett ”gult vin” som är en specialitet i östra Frankrike. Det gjordes 1774 av Anatoile Vercel vilket innebär att druvorna plockades och vinet framställdes före franska revolutionen. Det är också Vercels släktingar som sparat flaskan, och dessutom i samma vinkällaren sedan dess. Tack vare alla dessa omständigheter var vinet väldigt eftertraktat och kunde gå för över en miljon svenska kronor. I vinflaskan var det 87 centiliter vin. Det ”gula vinet” hade provsmakats år 1994 av tjugofyra professionella experter som betygsatte det till 9,4 av 10 med kommentarer att det smakade bland annat curry, valnötter, kanel, valnötter, vanilj och kanel.

Dubbelt så dyr flaska jämfört med tidigare rekord
Tidigare rekordet som finns på dyrt sålda vinflaskor finns från 2011 då det såldes en vinflaska för 57 000 euro. Det innebär att alla tre flaskorna som såldes i Frankrike slog rekordet som tidigare fanns, och det med mariginal. Den dyraste flaskan var nästan dubbelt så dyr om man jämför med tidigare rekord. Det är otroligt mycket pengar för 87 centiliter vin och det var nog ingen som trodde att det var så eftertraktat att flaskan skulle gå för över en miljon.