Smslån är en snabb och enkel metod för att få lite extra pengar i fickan när man verkligen behöver det. Risken med smslån och snabblån är att de har relativt hög ränta, vilket gör att det kan bli väldigt dyrt för låntagare som har finansiella problem och inte kan betala lånet i tid. Eftersom smslån saknar säkerhet måste långivaren använda kundens inkomst som försäkring.Kreditskulder av smslån

Vad händer om man inte återbetalar sitt smslån?

Att inte kunna betala räkningarna på sina lån kan bli oerhört skadligt och bör undvikas med alla medel. Är du inte säker på att du kommer att kunna betala av till lån i tid bör du verkligen ifrågasätta ditt beslut om att ta ett smslån. Men låt oss säga att du har tagit ett snabblån som du nu inte kan betala. Vad händer nu?

Påminnelse

Det första som händer när du inte kan betala din låneräkningar är att du blir skickad en påminnelseavgift. Avgiften är på totalt 180 kronor och består av en förseningsavgift på 120 kr och en påminnelseavgift på 60 kr. Om dessa avgifter inte återbetalas går ärendet vidare till inkasso.

Inkasso

Ett inkassobolag kommer nu att skicka ut en inkassokrav med en inkassoavgift om ca 180 kr ytterligare. Denna avgift är lagstadgad och har ofta en kort återbetalningstid på endast 8 dagar. Om heller inte lyckas betala din inkassokravet går ärendet vidare till Kronofogden

Kronofogden

Situationen är nu mycket allvarlig. Utöver de tidigare avgifterna får du nu en räkning från kronofogden på hela 640 kronor. Utöver denna får du även en betalningsanmärkning som gör det mycket svårare för dig att ta lån i framtiden. Du har möjligheten att ordna en avbetalningsplan hos Kronofogden för att inte riskera att drabbas av utmätning. Utmätning är det sista steget och kan ha förödande konsekvenser.

Utmätning

Är det så att du inte betalar under det föregående steget kommer Kronofogden meddela dig om ett utslag om utmätning. En utmätning innebär att du först får en avgift på 600 kr. Därefter kommer Kronofogden att gå igenom dina tillgångar för att se om du äger något av värde som de kan använda för att betala av dina skulder. Det kan handla om allt från ägodelar och bostäder till pengar på ett bankkonto.

Skuldsanering

En del människor har det så ekonomiskt dåligt att de omöjligen kan betala av sina skulder inom en rimlig tid. De kan då ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Går denna ansökan igenom får personen leva 5 år på existensminimum. Efter dessa 5 år är personen skuldfri. Utöver att leva på existensminimum finns det andra krav som personen måste uppfylla.

Undvik obetalda skulder

Som du kan se är obetalda skulder en snabb väg till stora ekonomiska problem. Som låntagare bör man därför använda sig av alla medel för att se till att man inte hamnar efter med sina betalningar. Är det så att t.ex. räntan är för dyr kan det vara värt att hitta alternativa vägar för att få räntan att gå ner eller att få inkomsterna att gå upp. Du kan bland annat försöka öka din kreditvärdighet, eller såklart samla lån och krediter för att få ett bättre avtal och lägre ränta. I vilket fall är skulder något att ta seriöst och något som bör betalas av så fort som möjligt.