Varför är det populärt att låna utan UC? En stor anledning till detta är just att ditt kreditbetyg hos UC inte påverkas när en upplysning via någon annan aktör genomförs. Några av de mest vanliga kreditbolagen att använda när det gäller kreditupplysningar som inte tas via UC är bland annat Bisnode och Creditsafe. Förutom att göra låneansökningar via finansiella aktörer som inte tar sin upplysning via UC, finns det även andra enkla tips som du kan använda dig av för att förbättra ditt kreditbetyg.

Läs mer: Därför är det populärt att låna utan UC

Samla lån och krediter

Många av oss dras med flera smålån och krediter – det kan till exempel vara att vi har ett kreditkort för bensin, ett till matbutiken och ett resekreditkort. Lägg där till en delbetalning på barnens höstgarderob och lånet för senaste köksrenoveringen, så har du ett helt gäng med lån och krediter att hålla koll på. Ju fler krediter du har, desto sämre kommer också ditt kreditbetyg att bli. Det kan därför vara en god idé att samla alla dessa till ett enda större lån. Det kommer gynna ditt kreditbetyg.

Öka din inkomst

Ju högre inkomst du har, desto bättre kommer också ditt kreditbetyg att bli. Detta kommer förvisso inte synas förrän efter nästa deklaration – men det är alltid bra att tänka framåt också. Du kanske kan ta något extrapass på jobbet då och då, eller hoppa in som vikarie någonstans några dagar i månaden. Det behövs inte mycket för att det ska märkas i lönekuvertet – och att hoppa in någon gång emellanåt på någon annan arbetsplats brukar faktiskt vara riktigt roligt. Nytta och nöje, så att säga.

Betala räkningarna i tid Detta kan låta självklart, men med handen på hjärtat är det ganska många av oss som ofta väntar till sista minuten med att få in månadens räkningar. Detta är väldigt onödigt, eftersom det dels kan generera påminnelseavgifter om det är någon räkning som har ett förfallodatum som ligger tidigare än du räknat med (många sätter förfallodatum redan runt den 25, och betalar du då den 30 kan du räkna med att du kommer få ett krav på att betala en förseningsavgift). Och även om de flesta aktörer faktiskt skickar ut en eller flera påminnelser innan de sänder räkningarna till inkasso, är det inte alla som gör det. Skatteverket, till exempel, skickar förfallna fakturor direkt till Kronofogden – något som ger en otroligt onödig betalningsanmärkning. Betala därför alltid dina räkningar i tid.