sms lån på 61 dagar

Vid en snabb titt på den förteckning av sms lån utan uc du hittar på förstasidan på sajten kan du uppmärksamma att en del lån har kortast möjliga återbetalningstid på 61 eller 62 dagar. Det är givetvis lite udda, men det finns en naturlig förklaring.

Anledningen stavas faktiskt förändringar i Googles regler för annonsering. Det låter kanske märkligt att långivarna gör förändringar i sina utbud på grund av något sökmotorn gör, men faktum är att långivarna attraherar många kunder genom annonsering via Google Adwords och det är en kanal som branschens aktörer vill fortsätta kunna använda.

Google slår ner på sms lån

Google är av uppfattningen att sms lån kan vara skadligt ur ett konsumentperspektiv och därför vill man se till att endast tillåta annonser från långivare som är lite mer uppmärksamma på konsumenternas perspektiv. Rent konkret har man infört en policy som innebär att annonsering för sms lån endast är tillåten om lånetiden är mer än 60 dagar och årsräntan är som högst 36%. Policyn trädde i kraft i USA den 13 juli och den kommer med största sannolikhet införas även för svenska sajter, detta inom kort.

Den uppenbara åtgärden för att uppfylla sökmotorns krav, och därmed kunna fortsätta annonsera med Adwords i Google, är att se till att de lån som annonseras löper över mer än 60 dagar, till exempel 61 eller 62 dagar. En sådan åtgärd har redan genomförts av bland annat Meddelandelån, Lånbutiken och Risicum. Förmodligen kommer övriga aktörer att följa med inom kort.

Fördelar med en längre återbetalningstid

Med en längre återbetalningstid kan risken att bli försenad med betalningen bli mindre. 30 dagar är en ganska kort tidsperiod och det kan inträffa händelser som gör att det blir svårt att betala tillbaka i tid. Med en längre återbetalningstid totalt sett (lån på 61+ dagar ska emellertid normalt betalas tillbaka via 2+ fakturor) kan det bli mindre besvärligt att infria betalningsskyldigheten även om det skulle uppstå något problem.

Nackdelar

Den tydliga nackdelen med en ändring av återbetalningstiden från 30 dagar till 61 dagar är att lånet sammanlagt kommer att kosta mer pengar i ränta (och eventuellt också avgifter). Det är inte riktigt som att du får betala dubbelt, men skillnaden i pris blir klart märkbar. Denna nackdel går inte att rubba eftersom det ökade priset bakas in i totalkostnaden omedelbart efter att du har blivit beviljad lånet.

En annan nackdel är av mer strukturell art. Med principen om 61+ dagars återbetalningstid i kraft blir utbudet av sms lån helt enkelt mindre. Den som bara behöver ett mycket litet tillskott till kassan under en mycket kort period kommer i framtiden förmodligen inte att kunna använda sig av sms lån.